Niska temperatura a koronawirus

Kontynuowany temat nadal, uchowaj Boże w przyszłości takie problemy, ale nauka się zawsze jakoś tam przydaje:

“Niska temperatura, w tym temperatura zamrażarki najprawdopodobniej nie niszczy nowego koronawirusa. Na temat SARS-CoV-2 nie ma dużej ilości badań, ale eksperymenty prowadzone w przeszłości na na wirusie SARS (jest on podobny do nowego koronawirusa SARS-CoV-2) pokazały, że jest od dosyć stabilny w niskiej temperaturze, także w bardzo niskiej, dużo niższej niż zamrażarkowa (-80 stopni Celsjusza do 21 dni). Niektóre znane wirusy w temperaturze -20 stopni mogą przetrwać do dwóch lat. Inne doniesienia mówią o tym, że wirusy SARS-CoV i MERS-CoV, odpowiedzialne za poprzednie epidemie, były w stanie przetrwać w temperaturze zwykłej lodówki (średnia temperatura około 4 stopni powyżej zera) do 72 godzin. “

źr: gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/20932/czy-temperatura-zamrazarkowa-pomiedzy-10-do-18-stopni-celsjusza-zabija-koronawi