Mięso zainfekowane?

Jednak nie:

“Zakłady mięsne Toennies w Niemczech stały się poważnym ogniskiem koronawirusa w Niemczech. Do zakażeń dochodziło jednak również w polskich zakładach przetwórstwa. – Nie ma obaw. Mięso jest bezpieczne – przekonują lekarze weterynarii. Należy jednak uważać na opakowania.

Zapytaliśmy, co dzieje się z mięsem, w takich właśnie sytuacjach, kiedy wykryty zostanie wirus wśród pracowników? Zbigniew Polak uspokaja jednak – nie ma powodów do obaw, jeśli chodzi o sam produkt. – Mięso jest bezpieczne i zwykle nie ma potrzeby jego utylizacji. Zgodnie z obecną wiedzą koronawirus nie przenosi się drogą pokarmową, a dodatkowo mięso przed spożyciem poddawane jest na ogół obróbce termicznej, co zabija wirusa – przekonuje.

źr: money.pl/gospodarka/koronawirus-w-rzezni-czy-produkowane-tam-mieso-jest-bezpieczne-6524925890696833a.html